2019-06-12 08:36:53• hírek • Bede Emőke

Szexuális erőszak a rehabilitációs központban? Megszólalt a szociális igazgatóság

Fotó: radiocluj.ro
Fotó: radiocluj.ro

Néhány nappal ezelőtt a román nyelvű sajtóban futótűzként terjedt az a hír, mely szerint a Nagykárolyban található Cristiana Neuropszichiátriai Fejlesztő- és Rehabilitációs Központban egy női pácienst szexuálisan zajlattak. Szerda délután a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság (DGASPC) közleményben reagált az intézményt ért vádakra.

A szárnya kelt hírek szerint egy 33 éves, súlyos mentális fogyatékossággal élő női pácienst két, ugyancsak a központban élő férfi több alkalommal is megerőszakolt egy lapátnyél segítségével. A tortúra a sajtóban megjelent cikkek szerint hónapokkal ezelőtt kezdődött, a legutolsó alkalomra pedig épp vasárnap éjszaka került sor.


Ezzel kapcsolatban a DGASPC közölte, hogy úgy a rendőrség, mint a intézmény vizsgálatot indított, s ennek elsődleges eredményei teljesen más képet rajzolnak ki. Az igazgatóság első körben azt állapította meg, hogy a feltételezett incidensre nem az ominózus éjszakán, hanem még a délutáni órákban került sor, a bántalmazás maga pedig egy veszekedésből alakult ki, szexuális töltete nem volt. A médiában megnevezett eszköz pedig egy játékszer volt, azaz nem egy tényleges lapát - szögezte le közleményében a DGASPC. Ugyanakkor azt hozzátették, hogy a páciensek szinte kivétel nélkül komoly mentális zavarokkal küzdenek, ezért hajlamosak az agresszióra, melynek okán folyamatos megfigyelést igényelnének. Hogy azon a vasárnap délutánon merre jártak a felügyelők, a vizsgálat a későbbiekben fogja tisztázni.


Az igazgatóság ettől többet nem közölt az esetről, azt azonban határozottan kijelentették, hogy ha a rendőrség által lefolytatott nyomozás során bebizonyosodik, hogy a személyzet hibázott, akkor az alkalmazottak - legyen szó a vezetőségről vagy a portásról - drasztikus szankciókra, akár elbocsátásra vagy a központ teljes átszervezésére számíthatnak.


Végszóként az igazgatóság azt a Nagykárolyban beszélt, majd a román nyelvű sajtóban is megjelent pletykát is tisztázta, mely szerint egy januárban szökni próbáló férfi pácienst is szexuálisan bántalmaztak korábban. Az intézmény kerítésén holtan talált fiatalember autopsziája azonban erre utaló jeleket nem tárt fel, de a rendőrség nyomozása még ebben az esetben sincs lezárva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: